Nyårsafton

Nu är det mindre än åtta timmar kvar av detta året vilket känns ovanligt bra. Jag och Robin kommer fira in det nya året ensamma, men det beror mest på att det lilla umgänge vi har befinner sig utomlands, haha. Vi lyckades få ett bord på en lite finare, eller i alla fall dyrare, restuarang i centrum där vi ska befinna oss klockan 19.00. Trerätters ska klämmas ner men efter det och lite vin åker vi hem till katten igen. Det är hans första nyår och det skulle vara skönt att veta inför kommande år hur han reagerar på raketerna. De smäller ju som galningar här i stan, inte alls som där man själv växte upp.
Väl hemma igen väntar lite skumpa och chokladfondue. Hoppas kvällen blir fin och att jag inte kommer känna mig alldeles för ensam när det bara är vi två, för man är ju trots allt van att gå på stora fester med mycket människor såhär på nyårsafton. 
 
GOTT NYTT ÅR PÅ ER!
 

Förväl, 2016

2016, vilket satans jävla år! Och jag tror tyvärr inte att jag är ensam om att känna så. Ska bli ganska skönt att gå vidare, även om det egentligen bara är en siffra som ändras. Känner redan av och njuter av ljuset som stannar i alla fall en halvtimme längre om dagarna och som förhoppningsvis för med sig lite välbefinnande.
 
Vet inte om jag orkar eller om det är lönt att göra en fördjupad årsresumé i mitt fall.. I korta drag innehåll detta året en tragisk och otroligt jobbig start, bara ett par dagar in på året, med en hastig bortgång av vår kära kanin Elsa. Kändes som om det satte ribban för resten av året också. Hela våren gick åt att sörja och försöka tänka på annat. Såg till att knappt vara hemma och när jag väl var det möblerade jag om och gjorde alla möjliga saker för att få förändring. Färgade till och med håret rosa och tatuerade mig spontant. 
 
13 april
 
En nu, bästa vän, förstod min situation och tog sig ner till mig i Malmö ifrån Göteborg i april. Det var första gången vi sågs på säkert fyra år. Den återvunna vänskapen har betytt så mycket för mig och hjälpt mig genom väldigt många mörka dagar. Tyvärr har det varit en relation på distans (men förhoppningsvis inte mycket länge till, visst Anna!?). 
 
Kravet efter förändring fortsatte och jag tog beslutet att söka in på skola och i väntans tider kom sommaren. Sommaren började med en stor och lyckad fest för min kära mamma som fyllde 50år. Vi firade henne i trädgården med massa släkt och vänner och min present till henne var en diamantring. 
Jag hade för första gången en riktig semester på tre veckor men jag minns knappt vad jag gjorde förutom att jag och Robin var i Smögen i en vecka, men där var så himla dåligt väder att det knappt kändes som en semester. Lite vila och tid ihop fick vi i alla fall! 
 
2 juli
 
Mitt på sommaren fick jag reda på att jag hade kommit in på skola. Lite vemodigt, men spännande. Från att ha en fast anställning i butik där jag p.g.a. kryphål inte kunde få tjänstledigt och därför sa upp mig, till att bli student och plugga kriminologi var en jobbigare omställning än vad jag hade förväntat mig. Även nu, efter en termin av de sex jag ska gå, vet jag fortfarande inte om jag tog rätt beslut. Även en nära vän kom in på skola, men i en annan stad. Hennes flytt blev också jobbig för mig, hon fyllde upp min vardag mer än vad vi nog både kunde tro. Men man saknar ju inte något förrän man mister det, right?
Men ljuspunkten under samma period har varit nytillskottet här hemma - katten. Theo, som vi kunde skaffa efter mycket allergitestande för Robins skull, visade sig vara den mest perfekta kisen man kan tänka sig och som pricken över i:et så tål Robin honom!
 
30 september
 
Under hösten har jag mest gått och grublat. Gör jag rätt sak? Vad ska jag göra annars? Vad vill jag ens göra? Det jobbigaste har varit att inse och acceptera att jag har varit inne i en vad andra skulle kalla för depression och att jag inte vet om jag är helt fri ifrån den än. Jag vet inte vad jag ska göra. Har tappat både hår, ork och social förmåga i och med det här och självkänslan är lika dålig nu som under puberteten. Fortfarande inne på det här med förändring som en quick-fix, så pass att jag precis som i början av året nu sitter med nyanser av rosa i håret, hah! 
 
På julafton vann jag 60kr på en trisslott som jag fick av pappa och jag har nu hämtat ut två nya. Jag tänkte skrapa en under slutskedet av 2016 och en under början av 2017 för att se om turen kanske vänder nästa år, allt för att tillfredställa den vidskeplige.
 
Här har vi då en liten sammanställning av mitt år. Sen behöver vi ju inte gå in på årets globala politik, krig, förluster och skit. Det känner alla till. Så, 2016, vi ses aldrig mer.

Tranquility


Cementerio brumoso

Som jag nämnde i förra inlägget - i två dagar har jag suttit själv här hemma till över 20.00. Igårkväll fick jag kli i benen och tog en ensam promenad till Triangeln där jag fyndade lite på rean och idag besökte jag kyrkogården tillsammans med kameran för att inte få full panik. Vad annars ska man göra en dag när dimman ligger tät? Blir ju dessutom så satans (hah!) stämningsfulla bilder, dimma gör sig väldigt fint på kort.
 

Några dagar efter jul

Sådär, det var den julen! Som jag trodde blev julafton inte riktigt som jag hade hoppats; Mamma jobbade halva dagen och mådde sedan inte speciellt bra, vi var hemma hos mormor vilket vi inte brukar då det blir så trångt och det kändes som om alla hade andra, egna saker att tänka på och ta itu med än just julafton. Men jag försöker att tänka på de fina stunderna av helgen, självklart väldigt glad och tacksam över att kunna vara hemma hos min familj och släkt i hela fyra dagar! 
 
Nu är vi hemma igen alla tre (Theo, katten, var också med och bodde i min lillasysters rum över julen vilket gick förvånansvärt bra) och verkligheten kom som en käftsmäll. I år hade jag velat att julen var längre, både så att jag hade haft tid att göra den bättre men också för att det var så skönt att vara ifrån lägenheten en stund. Robin har redan börjat jobbat och jag har gått ensam hemma hela dagen, i två dagar. Vad fan håller jag på med? Skolan börjar inte förrän den 16 januari så måste verkligen se till att hitta på saker från och med nu. 
 
Bilder från julmarknaden i Malmö, 22 december.

Skam & bortblåst julkänsla

Det är någonting med "lov". Beter mig som fjorton igen och sitter var och varannan natt uppe långt efter sovdags. Klockan är nu 02.21 och känner mig inte speciellt trött. Jag har på fyra dagar plöjt igenom två säsonger av den norska, omtalade serien Skam och jag erkänner - jag förstår hetsen kring den. Riktigt bra serie, som om man inte har nog med egna problem liksom, haha.
 
Nu är det officiellt tre dagar kvar till julafton och julkänslan jag hade i början av månaden är som bortblåst. Halsar glögg, höjer volymen på julmusiken och luktar på granen, men, ingenting. Slår väl snart in tomma paket för att försöka in i det sista. Men det är någonting med denna julen, känns inte som om den kommer bli som vanligt. Vi får väl se, den kommer ju oavsett om vi är redo eller inte.
 

Spretiga detaljer


Friskt & tjockt hår

Ja som ni ser på bilden så var mitt hår tunt, stripigt och näst intill för långt tills igår. Topparna var, som frisören sa, transparanta och ingenting att spara haha. Brukar ha håret rundat i topparna men klippte mer rakt av nu för att få illusionen av att det är tjockare. Känns förvisso ännu mindre som en frisyr nu, men oj vad mycket friskare det är och det är huvudsaken! Drog även upp de ljusa partierna lite och la i en kallare nyans men den kommer försvinna med tvättarna och då kommer håret bli lite ljusare. 
 
Var lite sugen på att klippa ännu mer egentligen, verkar vara en stor trend nu med en så kallad lob, men jag fegade ur då jag tror att jag skulle ha ångrat mig eftersom jag alltid har haft långt hår och mestadels trivs mycket bra i det. Klippte av det för några år sedan och minns att det inte alls kändes bra. 
 
Bortse från mitt osminkade fejs på efter-bilden där jag ser riktigt trött och sliten ut i jämförelse med före-bilden där ögonbrynen är ifyllda och hyn korrigerad!
 

Öl, frisör & skvaller

Igår var jag ute i Lund och drack lite öl med två nyfunna vänner ifrån skolan, för att lika abrupt säga hejdå till en av dem som har kommit in på polishögskolan. De blev festliga som tusan och jag var inte redo, haha, är så trött idag! 
 
Gick idag upp vid nio för att pallra mig iväg till frisören. What's the deal med att ha otroligt bra hårdag samma dag som man ska klippa det? Wää.. Min frisör, som råkar vara den bästa, räddade mitt tunna ris från att dö helt. Har ju tappat så mycket hår den senaste tiden så vi fick ta en bit rakt av för att göra så att det upplevs tjockare. Passade på att lägga i lite mer ljus och nyans i det också. Mycket nöjd, bild kanske kommer imorgon. 
 
Nu väntar jag på att nagellacket ska torka för att snart ta mig hem till Carolin som också sitter pojkvänslös denna helgen. Vi ska äta mat, dricka vin och gossip:a, haha. 
 
Mellan varven gosar jag för fullt med den här "lille" killen.

02:04

Här sitter jag, i den stora sängen, med bara katten vid mina fötter som sällskap. Dagen har bestått av uppsatsskrivande i Lund till 17-tiden och sedan bara dötid själv här hemma hela kvällen. Sambon har åkt till Berlin med bandet för att spela in låtar i studio och är inte tillbaka förrän på söndag. Skitkul för dem, men lite trist för mig. Dessutom väldigt ovant att vara ensam hemma mer än en natt må jag säga. Kan nog inte säga senast det hände. Jag ska försöka hitta på saker under tiden, träffa folk, men redan har två planerade träffar fått ställas in p.g.a. diverse anledningar. Ingens fel men känner att jag går miste om något som hade varit som mest nyttigt för mig nu.
 
Har en märklig klump i magen, känner igen den från tonåren, och dessvärre verkar den planera att stanna ett tag. Den lär ju ta några timmars sömn från mig inatt i alla fall, det har den redan gjort. 

Husdjur

Och apropå mitt inlägg om kristaller och att jag gillar vackra ting från naturen. Detta rådjurskranie hittade jag i skogen när jag letade svamp med familjen i höstas. Det var helt tömt på kött och slabb så jag tog hem det, kokade det och nu pryder det sovrumsväggen. Jag tror jag är svag för det andra tycker är lite konstigt och obehagligt. Har kommit på mig själv att jag har otroligt mycket döda, bevarade djur hemma (klingar bra för en vegetarian) - alla köpta på gamla loppisar, upphittade eller fått som gåvor, ingenting nytt. 


Kvävande tid

När man sitter hemma själv en hel dag för att läsa och plugga måste man ta pauser, annars lär man sig ändå ingenting. Dessutom gör mörkret, som faller över en redan vid halv fyra, en så himla deppig vilket inte alls hjälper på en pluggdag. Så igår, på en av lite för många pauser, drog jag fram kameran. Dock var det photoshop:andet som tog tid denna gång. Förvandlade ett otroligt tråkigt porträtt till något lite mer intressant. Vet ärligt talat inte vad jag vill säga med bilden. Tolka själva vettja. 
 

Oslipade kristaller

Någonting som jag verkligen har börjat uppskatta är naturskapta, vackra ting att inreda med. Kristaller av alla dess slag är en stor favorit och jag tvekar inte en sekund att spendera trehundra spänn på en "sten" om jag hittar en som tilltalar mig. Vi har två bra butiker här i Malmö som erbjuder många varianter. Det är också en perfekt, personlig presentidé om man inte vet vad man ska ge - kristallerna sägs ju ha särskilda egenskaper. Sen får man ju tro vad man vill, men jag vet i alla fall att jag mår väldigt bra av att både unna mig en, och av att titta på dem.
 
Bergskristall, Celestin & Ametist

100 procent julmys

9e december, vart fan tar tiden vägen rent ut sagt!? Snart har ännu ett år sprungit förbi utan att jag hunnit med. Tyvärr blev väl detta året inte heller riktigt som jag hade önskat, men vem upplever egentligen det? Nåväl, tröstar mig lite i julmyset, trots att jag sitter mitt i uppsatsskrivande. Julen är, och kommer alltid vara min favorittid på året, även om jag föredrar vårväder. Att pyssla och dona fram den där speciella känslan är någonting jag uppskattar till tusen. Att baka, pynta och slå in klappar när man lyssnar på Tommy Körberg, dricka glögg till när Musse Pigg firar jul med hans vänner och att sedan få avsluta myset med familj och släkt, åh.
 
Enda dilemmat är hur jag gör med maten. Inte ätit kött på ett par år nu men förra året tog jag till mig av allt på julbordet ändå. Tror inte min mage uppskattar om jag gör samma i år. Funderar på att göra något vegetariskt alternativ och introducera det till familjen. Annars får jag proppa i mig grönkål och rödbetssallad! 
 
Granen hos oss är i år mycket mindre än de vi tidigare har haft och den fick ta en helt annan plats i lägenheten, allt för att katten ska finna den så ointressant som möjligt. Redan från början hotade jag honom (haha, det lät hemskt!) med att sprayduscha honom med vatten om han rörde pyntet, och han verkar faktiskt ha fattat! Nu har den stått i princip orörd i nästan en vecka och det är bara två veckor kvar till jul - jag håller hoppet uppe!